En grundlig analys av Natos organisation och position i världspolitiken


Nato: en allians i tiden (E-bok)

Vad för slags organisation är Nato? Vilka idéer och maktpolitiska intressen har präglat alliansen under dess dryga 70 år? Vilka åtaganden innebär ett medlemskap för Sverige och Finland? Vårt grannland i öst blev som bekant Natos trettioförsta medlemsland den 4 april 2023.

I denna grundliga genomgång av Natos utveckling och roll i Europa och på den globala arenan svarar den tidigare ambassadören och Natoexperten Ulla Gudmundson på många av de frågor som följer i spåren av en världsordning i förändring.

Format: E-bok

Antal sidor: 280

Släppmånad: mars 2023

ISBN: 978-91-80594-51-6

Omslag: Jens Öhrström

Foto: Charlotta Smeds

Vad är Nato? Vad har präglat försvarsalliansen sedan grundades 1949 och vilken roll spelar Nato idag på den världspolitiska arenan? Vad innebär ett medlemskap för Sverige och Finland, ny medlem i Nato sedan den 4 april 2023.

Ulla Gudmundsons nya bok Nato - en allians i tiden [är] den ideala och nödvändiga lärobok som svensk allmänhet behöver inför det svenska inträdet i västalliansen, när det nu blir. /…/ Hennes bok är inget inlägg i en svensk debatt om Nato utan en presentation, lågmält lugn och sakligt probleminriktad i tonläge.Citationstecken

Anders Mellbourn, f d chefredaktör Dagens Nyheter och Sändaren

”Språket är lättläst och tillgängligt, upplägget är pedagogiskt och boken borde vara ett självklart val för såväl samhällskunskapslärare som för den allmänt nyfikne.”Citationstecken

Patrik Oksanen, Falu-Kuriren

Ulla Gudmundson

Foto: © Charlotta Smeds

Av Ulla Gudmundson

Ulla Gudmundson är diplomat och fri skribent. Hon har arbetat med euroatlantisk, europeisk och asiatisk säkerhetspolitik och varit biträdande chef för Sveriges Natodelegation. Hon har varit analyschef i UD, expert i EU-kommissionen och ambassadör vid den Heliga Stolen och Malta.

I egenskap av författare har hon publicerat boken Nato i närbild och ett stort antal essäer och artiklar om säkerhetspolitik, historia, filosofi och litteratur i svenska och utländska media. Ulla Gudmundson är en återkommande medarbetare i SvD, krönikör i Falu-Kuriren och medverkar regelbundet i radioprogrammen Tankar för dagen och Obs. År 2011 fick hon Axel Munthepriset för skriften Påven Benedictus, kyrkan och världen i Utrikespolitiska Institutets serie Världspolitikens dagsfrågor.

Stäng