Andra delen i vår gastkramande ljudboksserie


Skräckkabinettet Volym 2

Resa i mörker och andra berättelser

I Aksel Sandemoses klassiska skräcknovell ”Råttan” ställer en bitsk och ondsint råtta till med sattyg på en skuta så till den milda grad att den driver besättningsmännen till vansinne. Hur länge kan den otäcka råttan gäcka sina jägare och hålla sig undan? Manskapet ombord blir alltmer desperat för varje dag som råttan ränner lös.

I Frances Iles ”Resa i mörker” tar en ung man sin misshagliga fästmö av daga genom ett utstuderat och välplanerat mord. Men allt tar en oväntad vändning och inget går mördarens väg.

Hos Irvin S Cobb får vi i ”Tro, hopp och kärlek” möta tre förrymda fångar som var och en, på sitt sätt, försöker komma undan rättvisan och de straff de fått att avtjäna. De väljer varsin flyktväg men får alla betala ett högt, för att inte säga plågsamt pris för sin nyvunna frihet.

Format: Ljud

Antal timmar: 2t 4m

Släppmånad: april 2022

ISBN: 978-91-89302-03-7

Översättning: Alvar Zacke, Olof Strandberg

Omslag: Jens Öhrström

Uppläsare: Malin Halland, Martin Halland

Tre berättelser om det mörker som finns inom oss och som ibland tar sig ondskefulla uttryck.
Francis Iles

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Francis Iles är en pseudonym för Anthony Berkeley Cox (1893–1971). Han var en brittisk deckarförfattare, journalist och kritiker, vars mest berömda roman, Den förgiftade chokladasken från 1929, brukar räknas till en av deckargenrens absoluta höjdpunkter. Även två av de deckare som skrevs under pseudonymen Francis Iles, Brottslig avsikt och Ont uppsåt, räknas till klassikerna, eftersom författaren i dessa böcker bröt mot pusseldeckarens oskrivna regler och redan i bokens början avslöjade mördarens identitet. En annan av de böcker han skrev under pseudonymen Francis Iles, Före dådet från 1932, resulterade i filmklassikern Suspicion, i regi av Alfred Hitchcock.

Aksel Sandemose

Foto: Anders Beer Wilse/Galleri Nor

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Aksel Sandemose, född 1899 i Danmark, var en dansk-norsk författare. I boken En flykting korsar sitt spår från 1933 introducerade han begreppet Jantelagen. 1963 var han en av kandidaterna till Nobelpriset i litteratur. Vid andra världskrigets utbrott blev han på grund av sitt samröre med norska motståndsrörelsen tvungen att fly till Sverige. Efter kriget flyttade han tillbaka till Norge och bosatte sig i Risør. Han avled 1965 i Köpenhamn.

Irvin S. Cobb

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Irvin S. Cobb (1876–1944) växte upp i Kentucky i den amerikanska Södern, där de flesta av hans berättelser utspelar sig. Många av dem är humoristiska och samlades första gången i boken Old Judge Priest, 1915. En av hans mest kända böcker är Red Likker från 1929, en hyllning till bourbon, den amerikanska ”whiskeyn” gjord på majs, och en bok där han tog ställning mot förbudslagarna gällande starkvaror. Cobb skrev även kortare skräckhistorier, som novellen ”Fishhead” (1911) som sägs ha inspirerat H. P. Lovecraft. Berättelsen i denna ljudbok, ”Tro, hopp och kärlek” är en berättelse om tre förrymda straffångars oblida öden.

Stäng