Magisk realism i finska lappmarken


Att fånga en liten gädda

Utkommer i mars 2024.

Elina Ylijaakos liv hänger på en skör tråd, eller snarare i en tunn fiskelina. Lyckas hon inte lura upp gäddan, som gömmer sig i den lilla tjärnen i närheten av familjegården i östra Lappland, kommer en förbannelse att drabba henne. Hon har tre dagar på sig innan allt är för sent. Gården och tjärnen är belägen långt ute i den finska lappmarkens otillgängliga och myggrika myrlandskap. Just denna sommar försvåras fiskafänget av att allehanda naturväsen och skogsvarelser vill vara med i leken. Fisketuren blir inte bättre av att en ung kvinnlig polis jagar Elina, som är misstänkt för ett mord. Poliskvinnan är henne hack i häl och kommer allt närmare Elinas förtrollade värld. Men vem jagar egentligen vem? I vilken ände av reven sitter betet.

Att fånga en liten gädda är en djärvt genreöverskridande blandning av fantasy, folksaga och naturskildring, som hyllats och prisbelönats och blivit en internationell succé, såld till 17 länder.

 

 

Format: Hårdband

Antal sidor: 350

Släppmånad: mars 2024

ISBN: 978-91-89302-11-2

Översättning: Emil Johansson

Omslag: Jonas Zeidlitz

Magisk realism i finska lappmarken
Juhani Karila

Foto: © Laura Malmivaara

Av Juhani Karila

Juhani Karila, född 1985 och från finska Kemijärvi, är journalist och författare till ett par novellsamlingar. Romandebuten, Att fånga en liten gädda, har förärats med en rad litterära priser, översatts till ett flertal språk och sålt i drygt 30 000 exemplar i Finland.

Stäng