Alla tiders hästbok i ny översättning!


Black Beauty

En hästs självbiografi

Utkommer i augusti.

Black Beauty är historien om en häst, berättad ur hästens perspektiv. Boken har älskats av generationer av läsare, alltsedan den utkom första gången i England 1877. Den sägs vara en av de mest spridda böckerna i världen, inte långt efter Bibeln, och är sprungen ur en tid då hästen var ett lika självklart inslag i vardagen som bilen är i dag. Black Beauty i Marianne Kristofferssons nyöversättning ger oss den oavkortade och ursprungliga versionen av denna levande klassiker, med en inledning av idéhistorikern Karin Dirke samt en insiktsfull efterskrift av bibliotekarien och DN-krönikören Jenny Lindh.

Black Beauty handlar om den svarta hästen med samma namn som vi får följa genom livet, från den frodiga fölhagen till det slitsamma arbetet som droskhäst på Londons gator. Black Beauty byter ägare och skötar ett flertal gånger men hamnar till sist lyckligtvis hos människor som har god hand med hästar.

Format: Danskt band

Antal sidor: 280

Släppmånad: augusti 2023

ISBN: 9789189302099

Översättning: Marianne Kristoffersson

Omslag: Jens Öhrström, Wesley Dennis (illustration)

Tidernas mesta hästbok för läsare i alla åldrar där vi får följa en hästs strävsamma liv, bland annat som droskhäst i London på 1800-talet. Boken ville förbättra hästars villkor och få oss människor att ta bättre hand om dessa ståtliga och kloka djur.
Anna Sewell

Foto: © Alamy

Av Anna Sewell

Anna Sewell föddes 1820 i östra England och hon avled 1878, kort efter att Black Beauty publicerats. Hon fick således aldrig uppleva bokens segertåg över världen. Black Beauty skrevs för en vuxen publik och uppmanade människor att behandla hästar med kärlek, respekt och förståelse. Den översattes till svenska första gången redan 1891 och har därefter utkommit i en rad utgåvor, översättningar och bearbetningar, företrädesvis anpassad för barn. Black Beauty är alla tiders och alla åldrars hästbok!

Stäng