Att leva under hot från en misstänkt mördare


Blåeld

En berättelse om mordbränderna på norra Öland

Lucianatten 2012 brinner det i en garagebyggnad i Flakeböle på norra Öland. I brandresterna hittar man kvarlevorna av två människor och en hund. Det står snabbt klart för utredarna att alla var döda redan när branden bröt ut.

Detta blir kulmen på en rad märkliga bränder och brutala mord inom litet geografiskt område under en sjuårsperiod. Egendomliga sammanträffanden, trassliga affärer och utpekanden gör att misstankarna riktas mot en man från trakten, som sex år tidigare stod åtalad för ett annat dubbelmord, utfört på ett sätt som liknar fallet i Flakeböle.

Hur påverkas människorna på en liten ort av att leva med hotet från en misstänkt seriemördare? Hur formas en förövare? I denna dokumentära berättelse söker Elisabeth Öhman svaren på dessa frågor.

Format: Hårdband

Antal sidor: 208

Släppmånad: september 2023

ISBN: 978-91-89302-07-5

Omslag: Jens Öhrström, Magnus Renmyr (foto)

Foto: Maria Nilsson

En sann berättelse om mordbränderna på norra Öland 2005-2012, som bygger på fakta från polisens utredning samt på intervjuer med de människor som var med.

"Blåeld är en intressant berättelse om vad det gör med ett samhälle att rädas sin granne."Citationstecken

Erika Storme Martinger, BTJ-häftet nr 21, 2023

Elisabeth Öhman

Foto: © Maria Nilsson

Av Elisabeth Öhman

Elisabeth Öhman, född 1956 i sörmländska Nyköping, fick på 70-talet skrivrådet av Astrid Lindgren att öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv! Hon följde Astrid Lindgrens kloka råd och gick Lars Hesslinds Författarskola på Marstrand och medverkade därefter i radioprogrammet Boktornet med en novell.

2015 debuterade hon med faktareportageboken Svenska Ostron – havets juveler.

Några år senare utkom Drottningklockan, första delen i cosy crime-trilogin om den äventyrlige urmakaren Aron Petterssons sällsamma upplevelser; den följdes av de två andra delarna, Renässansringen och Pärlbroschen. Dessutom utkom hennes andra faktareportage Helgmålsringning – en klang i folkdjupet i samband med att tv-programmet Helgmålsringning i SVT fyllde 50 år 2020. Hon medverkar även i antologin Novellhotellet med novellen ”Pensionat Herrmannsgården”.

Elisabeth Öhman har en bakgrund som copywriter och frilansjournalist och är aktiv i föreningen Ölandsförfattarna samt ledamot i styrelsen för Författarcentrum Syd. Hon är själv bosatt på norra Öland.

Stäng