Hur pestläkaren Michel blev den mytomspunne Nostradamus


Drottningens profet

En roman om Nostradamus

Historien utspelar sig i södra Frankrike i mitten av 1500-talet. Michel de Nostradame är läkaren och astrologen som påstås kunna bota farsoter och skåda in i framtiden. Trots det lyckas han inte förutspå det dråpslag som drabbar hans familj. Plågad av skuldkänslor utsätter han sig för dödliga faror och svåra påfrestningar ända till den dag han återfår sansen och sin magiska förmåga, att förutsäga kommande händelser. Han tar sig namnet Nostradamus och hans profetior når det franska hovet och den mäktiga drottningen, Katarina av Medici, anlitar honom som sin astrolog och siare.

Trots drottningens beskydd lever Nostradamus under ständigt hot. Han är involverad i en livsfarlig kamp mot Inkvisitionen som vill bränna både människor och böcker på bål.

Drottningens profet är en historisk spänningsroman om den mytomspunne Nostradamus (1503-1566) och den våldsamma och omvälvande tid han levde i – inte olik vår egen på många sätt. Det är också en roman om de kvinnor som stod honom närmast.

 

Format: Hårdband

Antal sidor: 444

Släppmånad: september 2023

ISBN: 978-91-89302-08-2

Omslag: Sara Gidlund

Foto: Bodil Bergman

Carlstedt levandegör också med sitt språk det kroppsliga och sinnliga och därmed förs vi in i 1500-talets vardagsliv; de skiftningar som görs i berättarperspektivet ger dessutom psykologisk närhet. Romanen ger därmed en detaljerad och trovärdig skildring av både tiden och huvudpersonen och inte minst ges utrymme åt kvinnorna i hans liv, vilka sympatiskt nog lyfts som starka och lärda.Citationstecken

Ann Öhrberg, BTJ-häftet nr 21, 2023

Anna Carlstedt

Foto: © Bodil Bergman

Av Anna Carlstedt

Anna Carlstedt, född 1971, doktorerade på Nostradamus författarskap och har översatt hans berömda profetior till svenska i samarbete med Jan Stolpe.

I en rad populärvetenskapliga böcker, radioprogram och föreläsningar har hon skildrat färgstarka personer och dramatiska händelser i vår historia, med fokus på 1500-talet. Till vardags arbetar Anna Carlstedt som utbildningsledare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

Drottningens profet är hennes sjunde bok och första roman.

Stäng