Andra delen i vår gastkramande ljudboksserie


Skräckkabinettet Volym 2

Resa i mörker och andra berättelser

"Den var själva den mittpunkt om vilken världen vände sig. Den var det stora namnet man minns när en tidsålder är glömd. Den var Den flygande holländaren eller Terje Vigen, Caesar eller någon som ska lynchas. Den var mycket mer, den var uttryck för den samlande sociala idén och den var idén själv. Den var hustrun man ville skiljas från, den flicka man inte kan få och den man inte vill ha. Den bodde i ditt hjärta och lät sig icke fångas." Ur "Råttan" av Aksel Sandemose

Format: Ljud

Antal timmar: 2t 4m

Släppmånad: april 2022

ISBN: 978-91-89302-03-7

Översättning: Alvar Zacke, Olof Strandberg

Omslag: Jens Öhrström

Uppläsare: Malin Halland, Martin Halland

Skräckkabinettet Volym 2

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Francis Iles är en pseudonym för Anthony Berkeley Cox (1893–1971). Han var en brittisk deckarförfattare, journalist och kritiker, vars mest berömda roman, Den förgiftade chokladasken från 1929, brukar räknas till en av deckargenrens absoluta höjdpunkter. Även två av de deckare som skrevs under pseudonymen Francis Iles, Brottslig avsikt och Ont uppsåt, räknas till klassikerna, eftersom författaren i dessa böcker bröt mot pusseldeckarens oskrivna regler och redan i bokens början avslöjade mördarens identitet. En annan av de böcker han skrev under pseudonymen Francis Iles, Före dådet från 1932, resulterade i filmklassikern Suspicion, i regi av Alfred Hitchcock.

Anders Beer Wilse/Galleri Nor

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Aksel Sandemose, född 1899 i Danmark, var en dansk-norsk författare. I boken En flykting korsar sitt spår från 1933 introducerade han begreppet Jantelagen. 1963 var han en av kandidaterna till Nobelpriset i litteratur. Vid andra världskrigets utbrott blev han på grund av sitt samröre med norska motståndsrörelsen tvungen att fly till Sverige. Efter kriget flyttade han tillbaka till Norge och bosatte sig i Risør. Han avled 1965 i Köpenhamn.

Av Francis Iles, Aksel Sandemose, Irvin S. Cobb

Irvin S. Cobb (1876–1944) växte upp i Kentucky i den amerikanska Södern, där de flesta av hans berättelser utspelar sig. Många av dem är humoristiska och samlades första gången i boken Old Judge Priest, 1915. En av hans mest kända böcker är Red Likker från 1929, en hyllning till bourbon, den amerikanska ”whiskeyn” gjord på majs, och en bok där han tog ställning mot förbudslagarna gällande starkvaror. Cobb skrev även kortare skräckhistorier, som novellen ”Fishhead” (1911) som sägs ha inspirerat H. P. Lovecraft. Berättelsen i denna ljudbok, ”Tro, hopp och kärlek” är en berättelse om tre förrymda straffångars oblida öden.
Stäng