Ljudbokspremiär på svenska!


Black Beauty (ljudbok)

En hästs självbiografi (Efterord av Jenny Lindh)

Black Beauty har älskats av generationer av läsare alltsedan den utkom i England 1877 och blev en omedelbar världssuccé, och sägs vara en av de mest spridda böckerna i världen. Därför är vi på Bookstrap lite extra stolta över att för första gången kunna presentera denna klassiker som ljudbok på svenska. Uppläsare är Martin Halland och Malin Halland som läser efterordet av Jenny Lindh. För den nya svenska översättningen står Marianne Kristoffersson, med gedigen erfarenhet av både översättningar och hästar.

Black Beauty handlar om den svarta hästen med samma namn som vi får följa genom livet, från den frodiga fölhagen till det slitsamma arbetet som droskhäst på Londons gator. Black Beauty byter ägare och skötare ett flertal gånger men hamnar till sist lyckligtvis hos människor som har ett gott hjärta och vet att ta hand om hästar.

Format: Ljud

Antal timmar: 6 t 22 m

Släppmånad: juli 2023

ISBN: 978-91-89302-10-5

Översättning: Marianne Kristoffersson

Omslag: Jens Öhrström, Wesley Dennis (illustration)

Uppläsare: Malin Halland, Martin Halland

Anna Sewell

Foto: © Alamy

Av Anna Sewell

Anna Sewell föddes 1820 i östra England och hon avled 1878, kort efter att Black Beauty publicerats. Hon fick således aldrig uppleva bokens segertåg över världen. Black Beauty skrevs för en vuxen publik och uppmanade människor att behandla hästar med kärlek, respekt och förståelse. Den översattes till svenska första gången redan 1891 och har därefter utkommit i en rad utgåvor, översättningar och bearbetningar, företrädesvis anpassad för barn. Black Beauty är alla tiders och alla åldrars hästbok!

Översättning Marianne Kristoffersson

Marianne Kristoffersson har varit verksam som översättare från engelska och tyska sedan 1998. Ett av hennes specialområden är hästar och ridning, där hon har lång och gedigen erfarenhet i både teori och praktik. Marianne började rida som fjortonåring och då uppstod en livslång kärlek till det underbara djuret hästen. Ryttarkarriären började på ridskola, fortsatte med egna hästar och tävlingar, främst i dressyr, och slutade med klassisk dressyr på Portugals inhemska stolthet, lusitanon. Marianne red ända fram till 77 års ålder men har nu pensionerat sig från ridningen och nöjer sig med att sitta på läktaren eller översätta hästböcker, till exempel Black Beauty.
Stäng