Att betvinga mörkret och tystnaden


Mitt livs historia

Dövblinda Helen Kellers unika självbiografi: nu som ljudbok!

Helen Keller (1880-1968) skrev Mitt livs historia medan hon ännu gick på college, året innan hon tog examen. Boken handlar om de första tjugotre åren av hennes fascinerande liv. Det är en mycket personlig berättelse om en extraordinär resa från det ordlösa mörkrets ensamhet till ett liv fyllt av gemenskap, kärlek och intellektuell stimulans.

Helen Keller berättar om hur hon steg för steg erövrade språket. Hur hon insåg att allting har ett namn, hur hon lärde sig att man kan foga ord till ord och uttrycka egenskaper och handlingar, att man kan fråga och få svar, att man kan konversera, att man kan berätta.

Särskilt intressant är avsnittet hur hon upptäcker sitt första abstrakta ord, "tänka", alltså ordet för processen som just då pågick i hennes huvud. Och hur hon upptäcker det kanske allra viktigaste ordet av alla - "älska" - som hennes enastående lärare Anne Sullivan måste tillgripa många liknelser för att förklara.

Anne Sullivans pedagogiska uppfinningsrikedom och gärning spelade utan överdrifter en avgörande roll i Helen Kellers liv, vilket också förtjänstfullt återspeglas i boken.

Mitt livs historia är översatt av Helena Fagertun.

Format: Ljud

Antal timmar: 4 t 35 m

Släppmånad: oktober 2022

ISBN: 978-91-89302-06-8

Översättning: Helena Fagertun

Omslag: Jens Öhrström

Uppläsare: Malin Halland

Att betvinga mörkret och tystnaden
Helen Keller

Av Helen Keller

Helen Keller föddes 1880 i Tuscumbia, en liten stad i Alabama i amerikanska Södern. När hon var runt ett och ett halvt år drabbades hon av en febersjukdom som gjorde att hon förlorade både synen och hörseln. I fem år levde hon i en mörk och tyst värld utan språk. Allt ljusnade när den engagerade och lyhörda Anne Sullivan blev hennes lärare och gav henne nyckeln till språket.

Anne Sullivan fick kontakt med den lilla flickan genom att göra tecken i hennes händer; det stora genombrottet beskrivs som ”miraklet vid vattenpumpen”. Helen kände vattenstrålen i sin ena hand och Anne formade tecknet för vatten i den andra. Plötsligt förstod Helen innebörden av ”betyder” och hennes språkutveckling tog fart. Hon hämtade förvånansvärt snabbt in det hon gått miste om i barndomen.

Det var till stora delar Anne Sullivans förtjänst att Helen Keller gjorde sådana framsteg. Sullivan var ett pedagogiskt geni och undervisningsmetoderna var ofta improviserade. Helen Keller och Anne Sullivan skulle komma att bli i det närmaste oskiljaktiga.

Vid 24 års ålder tog Helen Keller universitetsexamen med högsta betyg. Året innan författade hon sin första bok, Mitt livs historia, om hur hon bemästrat sina svårigheter och om hur världen öppnat sig för henne.

Helen Keller kom med tiden att bli en framgångsrik författare med sina tretton böcker. Som radikal feminist, revolutionär socialist blev hon ett språkrör för fattiga, förtryckta och funktionshindrade över hela världen. Samtidigt var hon djupt religiös och hennes andlige fader var ingen mindre än Emanuel Swedenborg. Hon var också nära vän till författaren Mark Twain och telefonens uppfinnare Alexander Graham Bell. Helen Keller reste runt och föreläste i sammanlagt trettio länder under femtio år, däribland Sverige och Stockholm 1957.

Helen Keller avled 1968, drygt trettio år efter sin lärare, Anne Sullivan. Barndomshemmet Ivy Green är idag ett museum och Helen Keller fortsätter att vara en inspirerande förebild för många människor – inte minst för de som lever med funktionsvariationer.

Översättning Helena Fagertun

Stäng